tirsdag 27. januar 2009

Marcello, Hustvedt og Mæhle

Øistein Parmann: "Marcello Haugen"

Det har vært mye snakk om Snåsamannen i det siste, og det har slått husmor at Joralf Gjerstad kanskje er vår tids Marcello Haugen? Også Marcello Haugen var kjent for å ha helbredende evner langt utover det som betraktes som "forklarlig". Oppvekst på Lillehammer gjorde husmor nyskjerrig på historien om Marcello Haugen, som bodde store deler av sitt liv i byen. Derfor ble Øistein Parmanns bok om nettopp Marcello lest for en stund tilbake. Kan anbefales til alle som er litt undrende til de som har evner ut over det vanlige, for dette er spennende og interessant lesing.


Siri Hustvedt: "Når du ser meg"

Husmor hadde store forventinger til denne boka, ikke minst fordi "Det jeg elsket" av samme forfatter antagelig er på topp-20 lista over leste bøker. Boka handler om søsknene Erik og Inga, som i sin fars etterlatte papirer finner et brev som antyder en mørk hemmelighet. Samtidig som forhistorien rulles opp, handler boka like mye om Inga og Erik. Inga er enke etter den kjente manusforfatteren Max, og sliter med å finne fotfeste i tilværelsen, ikke minst fordi gamle kvinnehistorier rykkes opp til overflaten. Erik er nyskilt og deprimert. Jobben hans som psykoanalytiker avdekker også andre historier - pasienthistorier - som flettes inn i handlingen. Erik forelsker seg i leieboeren, som på sin side må forholde seg til en tidligere kjæreste som plutselig dukker opp og gjør krav på å være far for barnet hennes. I det hele tatt: det er mange historier som flettes inn i hverandre, uten at det helt tar av. Mye av grunnen til dette er at det blir mange, detaljerte og inngående pasientbeskrivelser av Eriks pasienter. Når det er sagt, klarte man ikke å legge fra seg boka helt. Og den sitter ennå. Kanskje den blir enda bedre på avstand?


Lars Mæhle: Harry Houdinis elefant

Boka handler om Anders, som aldri har møtt faren sin. Under Norway Cup får Anders beskjed om at faren er dødssyk og ligger på Radiumhospitalet. Faren har ett ønske: å få møte sønnen sin før han dør. Anders er i tvil om hva han skal gjøre, men velger tilslutt å besøke faren... Dette er ei bok som handler om de store tingene -livet - døden - og etterhvert også kjærlighet. Ispedd sære rekorder, musikk, burgere og øl. Fin, fin ungdomsbok!

3 kommentarer:

  1. Takk for gode lesetips! Har ennå ikke kommet i gang med Siri Hustvedt, og føler selv jeg ligger etter skjema der. Har imidlertid lest boka om Marcello haugen, og synes han er spennende. Moro også med en såpass lokal helt ( er fra lenger oppi dalen ). Men synes Snåsamannen virker å være hakket mer sympatisk.

    SvarSlett
  2. Heisann! Bare hyggelig, og jeg syns det er supert å få tilbakemeldinger! Hustvedt er bra, men dersom du ikke har lest "Det jeg elsket" anbefales heller den. Men det skjønte du sikkert! Jeg har ikke lest om Snåsamannen, det er godt mulig at han tross alt er litt mer "jordnær" enn det Marcello syntes å være. Morsomt at du er fra Gudbrandsdalen, da vokste du også sikkert opp med historier om Marcello?

    SvarSlett
  3. Hørte ikke så mye om han før for noen år siden. da fortalte plutselig faren min at bestefar hadde vært hos Marcello, men de visste nå slett ikke om det var derfor "han dro seg til igjen" ( ble friskere altså)

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!