torsdag 5. august 2010

Og nå skriver Aftenposten om barnebøker

Ganske typisk, kanskje, siden det er midt på sommeren og det ikke fins så mye annet å skrive om. Dette til tross, Aftenposten fortjener ros for at de tross alt skriver om barnelitteratur overhodet. For det er det ikke så mange andre som gjør. Så kan man sikkert diskutere vinklingen på denne artikkelen som er litt svarthvit og som stadfester noe vi har sett tendensen til gjennom lengre tid. Men er det et problem at jentene leser "rosa" bøker mens guttene leser de "blå"?

Spør dere meg, er det mer problematisk at de kommersielle kreftene rår, også når det kommer til utgivelser av ny barne- og ungdomslitteratur. Det er kanskje nettopp derfor at vi ser denne tendensen utvikle seg.

Det finnes dog noen hederlige unntak som greier å fange både jente-og gutteleserne i én og samme bok og som kvalitetsmessig hever seg over - langt over - det meste som utgis innen kategorien barn/ungdom i dag. To gode eksempler er Maria Parr og Frida Nilsson. Marita Liabø hadde også et lovende anslag med "Vida Vagabond blir haimat".

Nå lurer jeg imidlertid på hva slags bøker barna deres foretrekker?

11 kommentarer:

  1. Jeg synes det er viktigere at barn leser, at de liker å lese enn hva de faktisk leser. Pulverheksa synes jeg er morsom, særlig som lydbok. Ligger mye humor der for voksne også. Nå går det i lydbok "Mormor og de åtte ungene" her + en annen klassiker, Bakkebygrenda, i bokform. Ellers er vår jente veldig glad i faktabøkene sine, om kropp, dyr, planeter osv.

    SvarSlett
  2. Da gutta var mindre, leste jeg masse for dem, og tror jeg leste alt mulig. Nå som de leser selv, finner de sine bøker. En er oppatt av faktabøker, juniorleksikon, lese om historiske personer, osv. En annen er opptatt av spennende og morsomme bøker, har akkurat lest serien "Deltoras belte" og var veldig fornøyd med den. Han leser også Donald blader, og elsker Tommy & Tigern.
    Yngstemann liker fortsatt at vi leser for ham - men han prøver å lese litt sjøl, han prøver på de bøkene storebrødrene leser, men må ofte gi opp. Han er stolt når han kan lese Ludde-bøker, Pulverheksa, Fiat og farmor-bøker eller "Når to skal..." for lillesøstera si.
    Vesla er opptatt av pekebøker, særlig med dyr.

    SvarSlett
  3. Jeg satte nesten teen i halsen i morges, jeg, da jeg så DET store oppslaget. Tydelig at det er agurktid, ja. Men flott at de skriver, helt klart! De hadde dessuten et førstesideoppslag her om dagen som gikk på at innvandrere er gode bibliotekbrukere. Ja, det er de, men det er vel neppe en nyhet ...

    SvarSlett
  4. Kjære deg!
    Tusen takk for hjelp.
    Eg skal prøve å gjere som du foreslår.Eg skifter gjerne mal, for meg er ikkje den så nøye, berre det virkar!
    Skal også gje deg svar på innlegget ditt her i dag,
    -- Men eg har skrapa og mala verandarekkverk i heile dag,og er heilt "av" i armane. Men i morgon skal eg teste det ut.
    Tusen, tusen takk for at du brukar tid på å finne ut av saker for nokon du ikkje kjenner. Eg er veldig takknemlig og imponert over det.
    Kjempeklem frå Shy Torill ;)

    SvarSlett
  5. Kommer rett fra biblioteket med de to store. Her leses det mye.
    På felleslesinga er det for tida Harry Potter for de store, mange ulike eventyr og småhistorier om igjen og omigjen for fireåringen. Men han får med seg Harry Potter i bakgrunnen. Tom Sawyer ligger klar til høytlesning når denne potter-boka er over. Den store store høytlesningsopplevelsen gjennom de siste åra har vært Huset på prærien-bøkene, vi har vel lest alle de sju som er oversatt til norsk. Fantastisk. Alt av Astrid Lindgren, unntatt Løvehjerte foreløpig. Men dette med gutte- og jentebøker, jo et visst problem er det. Guttebøker for småskolegutter som nettopp har lært å lese, skal visst være enten veldig skumle-ekle - eller pinlig-morsomme. Ingen av delene passer for vår gutt. Han liker reale detektivhistorier (Lasse-Majas detektivbyrå) og ellers fakta-fakta-fakta pluss Donald. Jenta på sju pløyer alt av Anne Cath Vestly om dagen. Spesielt seriene om jenter (Guro, Aurora osv). Hun har masse å velge i. Heller mer mot de klassiske eldre bøkene enn de nyere hvor alle barna skal være så tøffe og kule hele tida. Hun var sterkt rørt over Heidi av Johanna Spyri som hun leste nettopp, midt inne i Aurora-rekka.

    SvarSlett
  6. Hei igjen!
    Først: Eg har prøvd ut tips om å bytte til Minima malen. Dersom du får opp Innlegget "kjære følgere", så står det litt om at eg forsatt har problem. - Men eg veit jo ikkje om skifte av mal har ført til endringar hos lesere? Igjen takk for at du tek deg tid!
    Tilbake til innlegget ditt:
    Bøker/forfattere mine barn var/er glade i:
    Roald Dahl, Harry Potter, Sverre Henmo, Svein og Rotta, Rampete Robin (Dette er iqallefall nokre som endå står i bokhylla)

    SvarSlett
  7. Hjemme hos oss er det Muffe-bøkene til Arne Garvang som uten tvil går av med seieren. Begge gutta har lest dem/hørt dem på lydbok gjentatte ganger.

    SvarSlett
  8. Alle sammen: det dere forteller her, er egentlig oppsummert slik som vi også oppfatter situasjonen: at unger liker forskjellig litteratur, og at valg av lesestoff ikke nødvendigvis er knyttet opp mot kjønn. Ser dere det, Aftenposten?
    Takk for mange flotte tilbakemeldinger, blir så glad og inspirert av dere!

    SvarSlett
  9. Og en liten kommentar til Torill: bare hyggelig å kunne hjelpe, og nå virker det jo! Jippi!
    Men jeg tror eg. at SurreSilje løste problemet for deg!

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!