tirsdag 10. august 2010

Bok: "Min kamp 1" av Karl Ove Knausgård

Jeg bare måtte finne ut av fenomenet Knausgård som "alle" har snakket om så lenge nå. Å være bibliotekar og ikke å ha lest Knausgård ble etterhvert som å være bibliotekar uten å ha lest Harry Potter. Du trenger ikke nødvendigvis like det, men du bør ha en formening om hva det dreier seg om.

Jeg gikk til verket med en viss skepsis. Kunne dette være litteratur som fenget meg? Ville jeg i det hele tatt orke å komme meg gjennom de første hundre sidene? Boka lå der og ventet. Den ventet lenge. Helt til jeg én dag kom til å lese den aller første setningen. Som var så vakker og meningsbærende i all sin enkelhet. Som jeg kommer til å huske like lenge som jeg lever.


"For hjertet er livet enkelt. Det slår så lenge det kan. Så stopper det."

Jeg var solgt. Jeg formelig kasta meg inn i Knausgårds univers, og leste til øyet ble stort og vått. Jeg leste om den unge Karl Ove som vokser opp hos mor og far, jeg leste om skolegang, hobbyer og debuter på mange plan. Jeg leste om skilsmisse og relasjoner, vennskap og samhold. Jeg leste om helt eksistensielle spørsmål. I fortid og nåtid. Jeg leste om farens død og den hjerteskjærende beskrivelsen av situasjonen fram til begravelsen.

Og så slutta det. Og jeg vil ha mer. Han skriver så utrolig fint, drivende, tilgjengelig, gjenkjennelig. Og sjangerblandingen begeistrer meg. Hva er sant og hva er fiksjon?


Jeg er på Knausgårdkjøret. Og venter i spenning på bok 2. Som det er venteliste på.

8 kommentarer:

 1. Nydelig åpning. En bok bør fenge fra start. Jeg har ikke kasta meg på Knausgårdkjøret, men har vært nysgjerrig på hva alt føsset handler om. Jeg har flere bøker på vent, bla. Panserhjerte og har akkurat starta på Hjemkomsten, så foreløpig får jeg nøye meg med disse første linjene som du trakk fram. ☺

  SvarSlett
 2. Jeg kastet meg på Knausgård-karusellen av nøyaktig samme grunn som deg - og med samme resultat. Jeg ville ha mer. Så jeg leste toeren. Men så måtte jeg ha pause. Kanskje er jeg snart klar igjen. Spent på hva du synes om neste :-)

  SvarSlett
 3. Men har du lest Harry Potter du da? ;o)

  Har foreløpig ikke følt behov for å lese Knausgård. Men er veldig spent på hva du sier etter bok 2, 3 og ikke minst 6. :o)

  SvarSlett
 4. Har forresten et spørsmål til deg, HH: ser at du har sånn "Neste bok ut-spalte" på siden. Klarer du å følge opp den? Jeg har alltid så mange bøker jeg har lyst til å lese, og stadig blir det sniking i køen ;-)

  SvarSlett
 5. No fekk eg lyst å lese Knausgård likevel :)

  SvarSlett
 6. Å, nei, ikke skriv sånt! Jeg er også sååå skeptisk til Knausgård, og gidder ikke å kaste meg over de bøkene! Men så hører jeg flere som også har vært skeptiske som har blitt helt hekta....

  SvarSlett
 7. Jeg vil også lese Knausgård nå!!!! :)

  SvarSlett
 8. Jeg skal bare bli ferdig med boken jeg holder på med nå, også er det Knausgård. Har bok nr 2 her, kan ta den med til deg om du vil.

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!