onsdag 29. desember 2010

Bok: "Verdensmestrene" av Henrik Langeland

Godt ute i romjula kan jeg nok en gang konstatere at det ikke har blitt så mye lesing som jeg skulle ha ønsket i juleferien. Bunkene vokser seg stadig høyere, men jeg får være glad for at det er mye å glede seg til i januar. Lille juleaften ble jeg imidlertid ferdig med Henrik Langelangs "Verdensmestrene" - forøvrig er dette den første boka jeg leser av denne forfatteren - og jeg kommer nok til å fortsette med bok to og tre i denne planlagte triologien om 80-tallet, selv om han ikke overbeviser helt. Bare så det er sagt; Langeland viser seg som en solid forfatter - dette er ikke noe hastverksarbeid, og det er tydelig at han har brukt mye tid på både språk, historien og komposisjon. Jeg savner allikevel det lille drivet, det som gjør at jeg bare lese videre, for anslagene er mer enn gode nok. Og siden romanens tidsperiode er lagt til 80-tallet, burde det være nok å kjenne seg igjen i. Romanens hovedperson er Lars Meltzer, fra Oslos aller beste vestkant. (Hemingland) I bakgrunnen lurer den mer underfundige vennen Hauk, og Lars familie - den vellykkede Meltzerfamilien med mektige forbindelser helt opp på regjeringsnivå. Under en polert overflate er det allikevel mye som skurrer. Andre romanfigurer som nok får mer plass etterhvert er Oppsalgutten Remi Halvorsen, indiske Amar Singh, og Simone Bugge Kristoffersen fra Husebygrenda . Kort fortalt begynner historien slik: Oddvar Brå brekker staven, Remi og Lars er tilfeldigvis på samme sted og sloss om den samme brukne staven, samtidig som Simone tar sin far i å tuske med hotelldama og Amar står i passkontrollen på Fornebu. Herfra veves historier som nok kommer til å krysse hverandre mer i bøkene som kommer. Og jo, da. Jeg gleder meg litt til det.
Hva leser du i jula?

5 kommentarer:

 1. Har heller ikke fått lest like mye som jeg tenkte i romjula, men liker å lese om bøker som jeg kan sette på lista over bøker som skal leses. Selv har jeg begynt med et par lettleste denne jula, På hjørnet av bitter og søt av Jamie Ford og Hjemkomsten av Hislop. For meg er det greit med noe som flyter i jula når man er i hvilemodus.

  SvarSlett
 2. Jeg holder på med Tolstoj og Anna Karenina. Sånn sett har det vært en tung jul! Ikke den letteste boka å lese, men er med i en lesesirkel hvor vi bytter på å bestemme bøker. Men er glad for å ha lest den snart ferdig. Den er jo veldig fin også da. Sterke følelser i sving, mange tanker og innsikt i personers indre liv og et rikt persongalleri! Mange temaer: Kjærlighet, lidenskap, ektaskap, skilsmisse, sykdom og død.

  SvarSlett
 3. Jeg leser faktisk Langeland nå. Jeg har så langt likt Francis Meyer og ikke likt Wonderboy. Verdensmestrene har jeg veldig blandede følelser til. Han virrer for mye mellom presens og preteritum, klarer liksom ikke å bestemme seg for hvilken linje han skal legge seg. Og han skriver at naboen til Meltzers gjør klar gressklipperen med en baufil. Jeg tror faktisk ikke han mener en baufil... Sånne detaljer gjør at jeg ikke blir helt overbevist, men jeg vil absolutt lese ferdig boken, og skal forsøke å overse sånne småting! For han skriver absolutt bra historie

  SvarSlett
 4. Dragemamma: klart du irriterer deg over slike detaljer, det hadde jeg også gjort om jeg hadde lagt merke til det! Men det gjorde jeg ikke. Spennende å se hva du syns når du har lest ferdig - jeg tror absolutt at denne historien kan ta seg opp! Og takk for kommentar - alltid hyggelig når det kommer noen "nye" innom!
  Sagge: Anne Karenina har jeg tilgode, men den har jeg på "må"-lista!
  bydama: skjønner veldig godt hva du mener - rett bok til rett bruk. Sjøl leste jeg også "Et sommereventyr" i jula, skikkelig herlig amerikansk såpe!!

  SvarSlett
 5. Jeg har hatt 1 måneds opphold nå, etter tredje kapittel :(
  Men har ikke gitt opp! :) SKAL få lest den ferdig, tjihi :)

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!