torsdag 18. august 2011

Bibliotekarens våte drøm

Ho, ho! Dere tenkte kanskje at dere nå skulle få lese en heller snuskete beretning om lidenskap blant støvete bokhyller? At bibliotekaren slapp ned sin knute, ristet på sitt usannsynlige lange hår og reiv vekk brillene i ren pasjon? 
Den gang ei. 

Enhver bibliotekar med ansvar for samlingsutvikling (innkjøp av nytt materiale og kassering av ditto gammelt) drømmer selvfølgelig om ubegrensede ressurser. Sannheten er at det er store forskjeller i disponible midler fra kommune til kommune. Mens kommune x i Akershus bruker 31,75 pr. innbygger, bruker kommune y i samme fylke bare 11,38 pr.innbygger. Kroner altså. (2009-tall, kommunene er med hensikt anonymisert.) 

Å ha ressurser nok til å ha en aktuell mediesamling er ofte forskjellen på det folk flest forbinder med gode og mindre gode bibliotek. Heldigvis har vi Norgeslån (du kan bestille fra hvilket bibliotek du vil) og et felles lånekort som kan brukes på svært mange bibliotek i Norge. Og ditt lokale bibliotek strekker seg langt for å skaffe deg det du vil ha.


Når e-boka gjør sitt inntog i bibliotekene vil de økonomiske utfordringene for ditt lokale folkebibliotek bli enda større. Dersom du møter en kommunepolitiker på din vei fram mot valgdagen 12. september bør du spørre om blant annet dette. Samt alt det andre du lurer på. 

Bibliotekarens våte drøm: der jeg jobber har vi heldigvis solide mediebudsjetter som tillater oss krumspring som dette. Innkjøpsresultatet etter én dags hardt arbeid denne uka!

4 kommentarer:

 1. He he! Bra du har hatt ei fin arbeidsuke!
  Skal huske å spørre politikerne om dette med bibliotek-budsjett. Bibliotek er viktig!
  (eg er med på å spe på økonomien i mitt bibliotek ved å la vera å levera bøkene i tide, og får derfor lov å betale litt for å låne bøkene) :)

  SvarSlett
 2. E-bok er fint, men å sitte å bla i bøker, særlig bibliotekbøker som har en helt særegen lukt.

  Bibliotek er kjempeviktig. Målet for høsten er å bruke det mer.

  "Min mann" i kommunestyret har jeg snakket med, han er egentlig ikke helt der... men det må da komme seg.

  SvarSlett
 3. Herlig! Jeg for min del har fått fullstendig innkjøpsstopp... Det er nedtur det, etter å ha kunnet handle fritt i flere år!

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!