tirsdag 20. september 2011

Ebok og bibliotek

For bibliotekene er den digitale utviklinga et være eller ikke være. På sikt må bibliotekene kunne tilby sine lånere digitale filer: ebøker, lydbøker, filmer og musikk. I dag har jeg vært på (nok et) seminar som tar for seg denne utviklinga. Når kan bibliotekene tilby lånerne de digitale alternativene? 
Løsninga kan være nærmere enn vi tror. Biblioteksentralen (bibliotekenes "egen" leverandør) og Gyldendal, som første norske forlag, har nylig inngått en avtale som gjør at du som låner snart kan låne din første digitale fil ( i første omgang norske bøker) fra biblioteket. Du leste kanskje om dette i Aftenposten i dag? 


Det er mange aktører på banen. Bibliotekene i Buskerud har kjørt et pilotprosjekt på utlån av ebøker og lesebrett. Et arbeidsutvalg fra Norsk Bibliotekforening har utarbeidet forslag til prinsipper for eboklån. 


Forlagene vil, i all hovedsak, tilby norske biblioteker digitale filer. 


Men ikke uten begrensninger. For hvordan finansieres en slik modell? Betaler man pr. utlån (uforutsigbart) eller en éngangssum for den digitale fila? Det første alternativet er uaktuelt for biblioteket. Det siste alternativet er uaktuelt for forlagene. For slitasje skjer jo på papirboka. Når den er utslitt, kasserer vi den og kjøper en ny. Kan vi operere med "digital slitasje" på ebøker? 


Og hva med momsen? Blir momsen på ebøker redusert når den nye mediemeldinga kommer? 


Samlingsutvikling. Hva eier biblioteket ditt, hvilke bøker har du, og ikke minst: hvilken sluttsum skal du budsjettere med? Det siste spørsmålet er kanskje det viktigste for små folkebibliotek med et allerede presset mediebudsjett. Skal det utarbeides nasjonale konsortieavtaler som sikrer bibliotekene en viss grad av kontroll? Vil Nasjonalbiblioteket ta initiativet til dette? 


Hva med fjernlånet? Er det riktig at låneren i Harstad skal kunne låne fila som er kjøpt inn på Kongsvinger? Og hvilken plattform skal fila tilgjengeliggjøres på? 


Jeg har mange spørsmål i hodet mitt etter dagen i dag. Men jeg tror at vi snart er der. I alle fall med en første løsning. Den løsninga er ikke perfekt. Men kanskje er det tross alt bedre at noen biblioteker kommer i gang og forsøker? 


Blir dette låneren anno 2012?  Bilde fra Biblioteksentralen
Dagen i dag tok for også for seg ulike typer lesebrett. Jeg tror det må komme et eget innlegg om disse. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!