mandag 24. januar 2011

Hvem tror du at du er?

Er rett og slett tittelen på NRKs serie om mer eller mindre kjente personer som jakter på sine røtter - og som vises på søndager denne vinteren. Jeg syns serien har vært både underholdende og lærerik, og ikke minst har produsentene vært flinke til å finne interessante og forskjellige intervjuobjekter i hvert enkelt program. Det er tett, nært og personlig. Utenom selve slektshistorien får vi også en kulturhistorisk reise i Norge fra 1800-tallet og fram til i dag. 

Som barn tenker vi at alle skal leve evig. Men dette endrer seg etterhvert som vi vokser opp, og på ett eller annet tidspunkt i livet begynner vi å stille spørsmål om slekt og slekters gang. Kanskje blir dette ekstra viktig den dagen vi selv får barn. Er vi heldige, kan vi fremdeles spørre den eldste generasjonen om nettopp det vi lurer på.

Jeg vet ganske mye om besteforeldrene mine. Men det stopper der. Jeg har lyst til å finne ut mer - både om min egen slekt, men også husfarens. Nettet er en fantastisk ressurs for slektsforsking. NRK har laget en oversikt over ulike steder å starte. 

I mellomtiden kan jeg kose meg med dette flotte bildet av besteforeldrene mine.
Som også ligger på nettet.

Har du full oversikt over slekta?

5 kommentarer:

 1. Eg har ikkje begynt med slektsforskning ennå. Veit at bror min har litt oversikt, og det er eg jo glad for, for eg trur jo at eg ein dag vil eg interessere meg eg og.
  Og eg veit at eg burde engasjert meg NÅ, mens mine foreldre og gamle tanter og onkler ennå lever - for det er av dei gamle ein får den beste informasjonen.
  Koslig bilde av besteforeldrene dine! Trudde først bestefaren din stod i slåbroken. Men det er vel nikkers han har på seg?

  SvarSlett
 2. Jeg har også, en smule overraskende, latt meg underholde av denne serien. Enig med deg at produsentene har gjort en god jobb, det har mye å si for slektsforskning kunne blitt kjedelig på tv. Fascinert over de spennende familiehistoriene som ligger nokså nære i tid. Lurer på om de har gravd i kjendisenes historie først og så spurt om de ville være med, eller har "alle" spennende historier..?

  En fetter drev slektsforskning tidligere og han fant småartige saker. På den andre siden av familien er det magert med viten.

  SvarSlett
 3. Jeg vet endel, men det viser sge at jo mer man vet jo mindre vet man på en merkelig måte. Når jeg blir gammel, og alle landets kirkebøker ligger på nett og ikke på mikrofilm, skal jeg bli en sånn uspiselig nebbe som forsker og fryder meg. Det gleder jeg meg til!

  SvarSlett
 4. Jeg har holdt på i ganske mange år, og funnet ut mye spennende. Har skrevet noe om det på bloggen min, men ikke så mye. Synes slektsgranskning er kjempespennende og følger TV-serien med stor interesse!

  Fru Storlien, om du går inn på http://www.slekt.no finner du lenker til kirkebøker, folketellinger etc som ligger klare på nettet!

  SvarSlett
 5. Takk for fine tips, Anita! Vi andre kikker nok innom for å se på bloggen din!

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!