mandag 15. februar 2010

To bøker og en tegneserie

Julia Franck: Linfruen

Linfruen starter dramatisk. En 7 år gammel gutt blir forlatt av sin mor på en jernbanestasjon i området Vorpommern i Tyskland. Historien nøstes så tilbake, og vi følger denne moren, Helene Würsich gjennom barndom, oppvekst og voksenliv for å få forklaring på hvorfor det ender på en slik dramatisk måte. Helene er født inn i en middelklassefamilie i Bautzen. Mellom fire dødfødte sønner, føder moren Marta og Helene, og de to søstrene har utvikler et nært forhold til hverandre. Da faren dør etter å ha vervet seg for tjeneste under første verdenskrig, setter søstrene kursen mot Berlin, og hendelser i denne perioden danner bakteppet for Helenes videre skjebne. Det er en sterk historie som fortelles, men allikevel griper den aldri helt taket i meg..

Philippe Dupuy og Charles Berberian: Monsieur Jean

Jeg tenker ofte på at jeg burde lese flere tegneserier for voksne, for det finnes så mye bra der ute! Men nå er jeg i alle fall i gang, og det frister til gjentagelse! Monsieur Jean er en tegneserie i fransk-belgisk stil (streken minner om TinTin) og handler om Jean, en forfatter i slutten av 20-årene. Han bor i en rimelig leilighet i Paris og lever det glade ungkarsliv. Videre er historien gjenkjennbar for de fleste av oss : tiden står ikke stille, vennene hans gifter seg og får barn, og Jean innser til slutt at også han lengter etter kjærligheten og en mer stabil tilværelse..

Mirjam Kristensen: Et rikt liv

Jeg trykker herved Mirjam Kristensen til mitt bryst! Hun er, etter min mening, en av norges beste kvinnelige forfattere - om ikke den beste. "Et rikt liv" handler om Dahlia, russisk immigrant som har bodd i København i mer enn 20 år. Hun arbeider ved universitetet, underviser i russisk litteratur og skriver avhandling om Bulgakov. Dahlia er ensom. Hun er forlatt av ektemannen Ivan, har slett ingen nære venner, og er så vidt på hils med naboene sine, Isak og Nanna. Den ytre handlingen styres av en mørk hemmelighet - og på mange måter er også dette en spenningsroman. Men akkurat da du tror du vet hvor historien bærer, så snus alt på hodet i en dramatisk vendepunkt som gir deg sug i magen og en trang til å lese ferdig raskest mulig. Mirjam Kristensen glitrer. Det er synd hun ikke vant P2-lytterenes romanpris for 2009.


2 kommentarer:

  1. I "gamledager" leste jeg massevis av tegneserier, om kanskje ikke av spesielt høy kvalitet. Kanskje man skulle prøve seg litt igjen?

    SvarSlett
  2. Heidi: tror det er mye bra der ute! :-)

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!