søndag 1. mai 2011

Krakow (1)

Å lage et reisebrev fra Krakow er ikke bare bare. Det er mange inntrykk som sitter igjen. Og det er så mange bilder jeg har lyst til å vise dere! Kort oppsummert vil jeg allikevel si at Krakow er en fantastisk fin by, og vel verdt et besøk. Det råder en avslappet og behagelig stemning, og byen har mye å by på, både av severdigheter, restauranter og shopping. Flott arkitektur, en fantastisk fin markedsplass, historiske bygg og bydeler, som Kazimierz, jødekvartalet. Vi vil gjerne tilbake!

Du tar deg lettest til Krakow ved hjelp av Norwegians direkteruter. Prisnivået er lavt, sammenlignet med norske priser. For en god middag med tilhørende vin punger du ut i overkant av 200 kroner pr. hode. Og da er du mett!

I Krakow tar du deg lettest fram til fots. Der den gamle bymuren har stått, har de anlagt et grønt belte rundt hele sentrumskjernen. Kjempelurt, da har du alltid et utgangspunkt for å finne fram igjen dersom du kommer på avveie. 

 Fra ett av hjørnene på markedsplassen. Krakow har et levende kulturliv, virker det som. Regn med å bli forespurt om å delta på kulturarrangementer, gjerne i form av klassiske konserter. 

 Krakow har kirkebygg hvor enn du beveger deg. Her er St. Peter and Pauls church. 


Fra jødekvartalet, Kazimierz. Opprinnelig var dette en egen by, grunnlagt på 1300-tallet. Historiens mørke skygger gjør dette til et spesielt sted å besøke. Omlag 90 % av Krakows 60 000 jøder ble utryddet av tyskerene under andre verdenskrig. 


Arkitektonisk detalj fra Wawel - Polens Akropolis blir Wawel-høyden visstnok kalt.  Her finner du både Kongeslottet og Wawel-katedralen. Vi var inne i de royale gemakker. Da vi kom ut, var vi nærmest utslitt. Så overveldende! 


Legenden sier at byen ble grunnlagt over grotten til en drage av den mytiske herskeren Krak, derav navnet Kraków. Vi måtte selvfølgelig ned i Dragehula! Overalt i Krakow får du kjøpt drager av ymse slag. Mest i form av grelle, illgrønne tøybamsedrager. 

En blomstrende praktmagnolia. (tror jeg - hageentusiaster får arrestere meg dersom dette treet er noe helt annet.) Våren hadde kommet til Krakow, men skal jeg legge turen dit én gang til, velger jeg meg slutten av mai, tror jeg. I løpet av de dagene jeg var der, var det ganske kjølig, i alle fall noen av dagene. Heldigvis ble det varmere mot slutten av oppholdet. 

Som nevnt finnes det et uttall restauranter i Krakow. Dette reisebrevet avsluttes med et bilde fra ett mer spesielt sted, en enorm middelalderpub hvis lokale var så stort og mystisk at du ikke trodde dine egne øyne. Dette er fra kjelleren. Her serveres det også kirsebærøl, men reisefølget er enig om at dette ikke er å anbefale, i alle fall ikke i store mengder. Ellers må jeg si at Krakow bød på mye god mat, og denne gangen fikk jeg ikke servert noe panert noe i det hele tatt. Men svin er det massevis av. Og veldig gode pølser. Og fantastiske kaker. Og billig og godt øl. Og vin. Og i det hele tatt.

2 kommentarer:

  1. Flotte bilder, ser ut som det var en innholdsrik tur!

    SvarSlett
  2. Mange fine bilder!
    Det er ikkje lett å formidle opplevelsar ein har hatt.
    Har bilder og opplevingar frå Island, men trur ikkje eg greier å formidle skriftleg kor fantastisk det var :)

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!