torsdag 12. mai 2011

Jeg - en mullamamma

Mulla kommer fra ordet mulla på urdu via persisk, opprinnelig det arabiske mawla som betyr mester, venn. (wikipedia)

For egen regning kan jeg legge til at en mulla ofte kan oppfattes som en litt streng veileder. Der er jeg. Og det får konsekvenser for ungene mine. 

 • Selv om det er sol og fint vær og ellers mye som skjer er det ikke noe alternativ å droppe en aktivitet på ettermiddagen fordi man har lyst til å gjøre "andre ting". Noen har investert fritida si for å trene mitt barn. 

 • Aldersgrense for mobiltelefon her i huset er 10 år. Grensa er udiskutabel. 

 • Vi spiser ikke is hver dag fordi det er sommer.

 • Deltakelse i sosiale møteplasser på nettet er avhengig av hvilken møteplass det er. Facebook har aldersgrense 13 år. Det retter vi oss etter. Konto på MSN er godkjent under tvil. 


 • Jenter på 11 år trenger ikke spesielt mye sminke. Litt mascara en sjelden (pynta gang) kan tillates. 

 • Å gå i 17.mai tog er en selvfølge. Barnetoget er en institusjon vi respekterer og støtter opp om fordi det minner oss om vår egen historie. Først i 10.klasse tillates det fravær. Poenget mitt med dette innlegget er ikke å kritisere andre foreldre for de valgene de tar innad i familien. Fra mitt ståsted handler det mest om to ting: 

Ungene skal forstå at valgene vi gjør får konsekvenser. Og: jeg vil at de skal  være barn lengst mulig. Jeg innser at barndommen er i stadig endring, og av og til må også en mullamamma revurdere sine standpunkter. Alle har rett til å bli hørt, ikke minst ungene.

Men foreldrerollen innebærer først og fremst å bestemme. Litt mildt press for å få barna til å ta de rette valgene hører også til. Noen ganger blir du upopulær, ja til og med stempla som "teit". Det får en mullamamma tåle. 
Barndommen er i konstant endring. Foreldrerollen må du først og fremst finne ut av sjøl. (Bildet er lånt fra The Graphics Fairy)

På hvilke områder er du streng?


9 kommentarer:

 1. Vi er nok tildels Mulla foreldre Prinsen og jeg også.
  Vi har regler og de følges - uten diskusjon!

  Vi har samme regler som du har bortsett fra mobil og har litt andre type regler når det gjelder nettsteder.
  Feks. har vi stengt ruter`n vår for visse søkeord, vi har passord og tilgang til alt de bedriver.
  Ved siden av dette er vi Gestapo på følgende regler:

  Har du ikke vært på skolen, har du heller ikke noe utenfor husets 4 vegger å gjøre den dagen.

  Det er ikke lov til å spille dataspill olign. mer en max en time om dagen, i helgene er vi noe mer slepphente.

  FØR vi forsyner oss med noe som helst SPØR vi, bortsett fra frukt og grønt og vann som finnes i springen.

  Det er sikkert fler som jeg ikke kommer på i farten, men dette er vel av de viktigste tenker jeg...

  SvarSlett
 2. Jeg er nok også en mulla-mamma. Hva slags felter det er strenge regler på kan jo variere fra familie til familie - men at det er litt orden på ting og at vi voksne faktisk bestemmer ganske mye tror jeg er riktig. Det er såååååå mange muligheter i dag, sååååå mange valg å ta - da er det viktig at det er noen der som setter grenser og sier nei. En kan ikke si ja til alt, ikke til halvparten, en må gjøre noen valg. Og i et slikt overflodssamfunn som vi lever i, så må det faktisk bli mye "nei".
  Nemlig. Slik er det å være voksen.
  Og at barn skal være barn så lenge det er "mulig" er jeg helt enig i - og det er faktisk også noe en må gjøre noe for å få til. Ikke bare følge strømmen og være kul "ja-forelder".

  SvarSlett
 3. Ser dere har de samme reglene som oss, bortsett fra mascara, det har vi ikke reflektert over.
  Eldstemann fikk mobil på tiårsdagen, det skulle neste få også, men så ødela en "snill" bestefar det opplegget ved å kjøpe sommergace til en på ni og et halvt. Så tredjemann mente han kunne få mobil til åtteårsdagen, men vi venter til tiårsdagen...

  SvarSlett
 4. Ifølge sønnen er jeg "strengere enn en rektor" - som visstnok er det strengeste man kan være... Så jeg har nok regler som overgår det meste!

  Sminke slipper jeg å ta stilling til (antar jeg da), mobil er jeg helt enig med deg, Facebook også. Ellers føler jeg at det er viktig å følge sunn fornuft - og sette grenser, som barn (og voksne) faktisk har godt av!

  SvarSlett
 5. åå, eg var mykje strengare med dei to fyrste enn dei to siste.
  Kjepphestar var leggetider, leksetider, rydde rommet.
  Jenta på 11 her bruker ikkje sminke, men vi to har ein sminkedag innimellom :)
  Grensa for mobil har vore 10, men jenta fekk når ho var 9, men ho brukar den nesten ikkje.

  SvarSlett
 6. Jeg er nok en mullamamma jeg også.....Har noen kjepphester som jeg stresser veldig på.

  SvarSlett
 7. Bedre å være mullahmamma enn mammamullah?

  SvarSlett
 8. Å! Mitt innlegg er borte! Ja, jeg er også en mulla-mamma. Jeg er helt enig med deg i at det er en viktig voksenjobb å sette grenser og si nei. Dagens overflodssamfunn med slik en uendelig menge av valgmuligheter er et krevende oppvekstsamfunn. Vi trener å gjøre verdier og valg tydeligere for ungene enn det som "kommer av seg selv".

  SvarSlett
 9. Å, jeg synes det er så fint når noen har slike regler - OG holder dem! Jeg har ikke så mye erfaring med større barn, men med femåringen så er det ting som gjelder. Selv om jeg forstår at verden er grusom og tilnærmet uutholdelig når alle andre leker utenfor soveromsvinduet til en gutt som skal legge seg til vanlig tid.
  Dog er vi slepphendte med isen når det er supervarmt og fint vær lenge. Da tar ungene runden til alle foreldrene etter at isbilen har vært der og alle later som vi ikke skjønner at når det kommer en gjeng med gutteslamper som vil ha is og kan han få og han få og han få - at de ikke tar neste dør når isen er fortært.

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!