tirsdag 11. mai 2010

Bok: "Herre" av Niels Fredrik Dahl


Niels Fredrik Dahl er en eminent forfatter. Han maner frem tidsbilder og sinnstemninger som ingen andre. Jeg hørte noen beskrive boka "Herre" som en sanselig roman. Det er ingen overdrivelse. Du kan faktisk både lukte, smake se og nærmest høre hva som foregår. "Herre" er en historisk roman som handler om det lite kjente trekantforholdet mellom den ukjente kjøpmannssønnen Bernhard Herre, den unge, lovende, vakre og hovmodige Johan Sebastian Welhaven, og prestedatteren fra Eidsvoll, Camilla Wergeland, senere Collett. I bakgrunnen er også Camillas far og bror, henholdsvis Nicolai og Henrik Wergeland viktige bipersoner.

Handlingen foregår i tidsspennet mellom 1830 til 1849, og ender på tragisk vis med at Bernhard Herre blir funnet død i Normarka. "Hans Gevær, som han bar i en Rem over Skulderen, gikk af og dets Hagelladning traf hans Hoved. Ulykken skeede paa en jagttur i Nordmarken, idet han gled over nogle Stene og faldt, hvorved Geværet stødte mod marken og gik af", skrev Morgenbladet få dager etter ulykken. Bernhard Herre dør som en ulykkelig og ensom mann, utstøtt av det gode sosiale lag, og uten å ha vunnet hjertet til sin utkårede Camilla.

Bernhard Herre kommer til Kristiania som sjuåring. Familien Herre er slått konkurs i København og kommer til Norge for å etablere seg på ny. De inkluderes raskt i den gangens engere kretser, og det er her at Bernhard Herre møter de to personene som kommer til å få så stor innvirkning på hans liv. Bernard forelsker seg hodestups i Camilla, Welhaven og Camilla har kun øyne for hverandre, og Bernard blir budbringeren mellom de to unge elskende, all den tid forholdet mellom de ikke blir akseptert av Camillas bror og far. Og Bernhard er ulykkelig forelsket. Det går til hodet på han.
Han lykkes ikke i livet og han lykkes ikke i kjærligheten.

Boka "Herre" gir et usedvanlig og beskrivende tidsbilde av den gangens Norge. Du blir nysgjerrig på disse personene. Hvorfor handler de som de gjør? Hva styres av ytre hendelser og av samfunnet rundt? For egen del ble jeg veldig fasinert av Camilla Wergeland og er i skrivende stund i ferd med å lese Siris Senjes utmerkede biografi om Camilla. Det er ikke umulig at jeg tar en tur til Eidsvoll i samme slengen. For jeg kjenner at boka lever i meg ennå. Og at den kommer til å gjøre det lenge.

Fra venstre Bernhard Herre, Camilla Wergeland og Johan Sebastian Welhaven

3 kommentarer:

  1. Jeg har dessverre ikke lest noe av Niels Fredrik Dahl ennå. Kanskje kan dette bli den første boken! Det høres ut som en bok jeg kan like godt:)

    SvarSlett
  2. Mammadamen: les denne og de andre han har skrevet! Alle er like fine. En undervurdert forfatter, spør du meg!

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!