søndag 10. april 2011

Rørende grusom

En av fjorårets Brageprisnominerte barne- og ungdomsbøker var "Albin Prek", skrevet av debutanten Ingeborg Kringeland Hald. Jeg har først fått lest den nå, men da jeg fikk den i hendene gikk det fort unna! For dette er ei medrivende bok på alle måter. 

11-årige Albin er på flukt fra Mottaket. Han har overhørt en utsendelsesordre fra politimyndighetene og i et desperat forsøk på å unngå en slik utsendelse drar han avgårde uten familien, som består av mamma og de to tvillingsøstrene til Albin. 

Det blir en ensom og nervepirrende flukt. Bli han oppdaget og sendt tilbake? 
Parallellt med denne handlingen skildres Albins opplevelser fra et krigsherjet Bosnia. Dette er sterk kost, for både voksne og yngre lesere. Det er umulig å ikke la seg berøre av nakne og nøkterne skildringer av krigens grusomheter. 

En beskrivelse fra flyktningemottaket i Bosnia: 

"Det kommer røyk fra soldatens pistol, og gutten blir stille idet han forundret synker sammen. Mamma rekker ikke å legge hånden sin foran øynene mine engang.."

Da Albin rømmer fra Mottaket, støter han på to jenter som er på vei til besteforeldre og hyttetur. Albin bestemmer seg for å følge etter de to jentene, og blir vitne til traust norsk familieidyll samtidig som han også ser tilbake på de gode minnene om oppveksten i Bosnia. For de fins, de også.

Den gode litteraturen får oss til å identifisere oss med ulike skjebner, den utvider følelsesregisteret vårt, øker toleransegrensen og motsatt. Den gode litteraturen berører og får oss til å tenke.


"Albin Prek" oppfyller alle disse kravene. 


 

1 kommentar:

  1. Det er bare en ting å si - Den skal vi lese!Takk for god anbefaling.

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!