onsdag 9. februar 2011

Astrid Anna Emilia Ericsson

Kjenner du igjen navnet? Dette var Astrid Lindgrens pikenavn, født 14. november 1907 i Vimmerby i Sverige. Jeg har lest Guri Fjeldbergs framstilling av Astrid Lindgrens liv, boka kom ut i 2010, som en av mange titler i Gyldendals IKON-serie. Boka vakte en viss oppsikt da den kom ut, ikke minst fordi forfatteren i begynnelsen av boka er svært åpenhjertig når hun forteller om sin egen vanskelige barndom og at nettopp Astrid Lindgren har betydd mye for henne. Som hun selv sier : "Denne boka har jeg skrevet for å si takk."
Som voksen leser har du ingen vanskeligheter med å skjønne Guri Fjeldbergs motivasjon for å skrive denne boka. På den annen side er også jeg usikker på hvorvidt innledningen i boka er for eksplisitt i forhold til målgruppa den er ment for, altså ungdom. 

Når det er sagt, opplever jeg virkelig at forfatterens begeistring for Astrid Lindgren skinner gjennom teksten. Det er levende og spennende fortalt, og alt i alt sitter jeg igjen med en mye større kunnskap om hvilke ytre hendelser som påvirket Astrids forfatterskap, hvilken kapasitet hun var, hvilken jernvilje hun må ha vært i bestittelse av, og hva hun har betydd for så mange.


Jeg oppdaget, ikke overraskende, at jeg egentlig ikke visste så mye om mennesket Astrid Lindgren. Og herfra fortsatte min nyskjerrige ferd over til boka "Astrids bilder" av Jacob Forsell, Johan Erséus og Margaretha Strömstedt. - ei riktig praktbok om Astrid Lindgrens liv i bilder. Her er tekster og unike fotografier fra hele Astrids liv. Denne boka blir jeg ikke ferdig med på lenge. Kanskje aldri. Heldigvis eier jeg et eksemplar. 

Astid Lindgren hadde et nært forhold til alle filmbarna sine. Her med Inger Nilsson, alias Pippi.
3 millioner svensker følger serien foran fjernsynsapparatene sine våren 1969.

Et usedvanlig rikt forfatterskap, ikke lett å velge, men dersom du måtte: hvilken bok av Astrid Lindgren ville du valgt dersom du bare fikk velge én? 

5 kommentarer:

 1. Nå ramlet jeg innom her helt tilfeldig og blir møtt med et skikkelig vanskelig spørsmål!

  Ehh....

  Det må bli "Vår i Bråkmakergata".
  Eller "Nye sprell fra Emil i Lønneberget".
  Eller "Ronja Røverdatter"...
  Nei! "brødrene Løvehjerte"!
  :)

  SvarSlett
 2. Brødrene Løvehjerte. Aller øverst. Min bror og jeg sparte til å kjøpe denne boka selv, for egne penger, 42,50 da vi var små (det var ikke mangel på bøker hos oss altså, men dette ville vi ordne selv, vi hadde hørt opplesningen på radio og denne ville vi ha!). Nå har vi akkurat fullført første lesing av boka for de store små her i huset. Langsomt, grundig, tenke, snakke. Sterke saker.

  SvarSlett
 3. Det var boktipset sitt det. Takk. Jeg vil gjerne lese den boken, kjenner jeg.

  Hvilke bok...
  Brødrene Løvehjerte får meg nesten på gråten.

  Bakkebygrenda gjorde også inntrykk.


  (stryk på oppgaven, det var jo to...)

  SvarSlett
 4. Først tenkte jeg at dette spørsmålet var umulig å svare på. Men så datt det en ned i hodet mitt: den røde Lotta-boka jeg hadde som barn. Den var jeg så glad i. Særlig historien om da hun rømte hjemmefra og flyttet inn hos fru Berg. Ble så fascinert at alt det fine, gamle hun fikk låne - kommode, dukkeseng ... Jo, det må bli den!

  SvarSlett
 5. Syns dere har valgt fine bøker, alle sammen!

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!