fredag 7. november 2008

Språkrådet

Ordføreren i Sjåk syns visstnok at innvandrere må lære seg nynorsk. Dette begrunner han med at det er vanskelig å kommunisere med innvandrere når han må "knote" på bokmål.

Språk er makt. Uten språket mister man utrolig mange muligheter til å orientere seg i samfunnet. Derfor tror husmor det er viktig at innvandrere som har tenkt til å bli i Norge, lærer seg norsk. Resten kommer gjerne av seg selv - det gjelder også dialektene. En liten historie til ettertanke: for noen år tilbake møtte husmor en liten gutt fra Sri Lanka. Gutten hadde vært i Norge i et par år og snakket klingende vestlandsk. Nyinnflyttet til Oslo ville han gjerne fortsette å lese bøker på det språket han hadde tilegnet seg på Vestlandet. Han klagde derfor på at det var altfor lite utvalg av "Leseløve"-bøker på nynorsk!!

Følgende historie illustrerer to ting: for det første at språk og dialekt kommer automatisk og for det andre at tvungen opplæring i sidemålet neppe er nødvendig. Ordføreren får bare finne seg i å "knote" litt videre. Han skal nok se at bygdas innvandrere lærer seg dialekta fort nok!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!