torsdag 24. april 2008

Tre (eller muligens flere) på rappen

Gode bøker som husmor har lest de siste dagene:

Emma Hamberg: Linas kveldsbok
Rå , brutal og veldig ærlig dagboksroman om 15-årige Lina. Her finner du skildringer av puberteten som gjør at du tidvis ler, gråter og humrer gjenkjennende til din egen pubertale oppvekst. Og som samtidig får deg til å tenke at du er veldig glad for at puberteten tross alt er et tilbakelagt stadium. Filmen som er basert på boka kan også anbefales.

Jo Nesbø: Doktor Protors prompepulver
Jo Nesbøs barnebokdebut, en vellykket sådan. Her er rare og morsomme karakterer så det holder, du får en tur ned i Oslos kloakk som du gjerne ikke vil vite så mye mer om og på toppen av det hele en morsom intrige utløst av et nyoppfunnet prompepulver. Å sammenligne denne boka med Roald Dahl sitt univers er muligens å overdrive, på den annen side skrives det ikke så veldig mange barnebøker som er så gjennomført morsomme som denne. Husmor kan tenke seg at denne historien kanskje gjør seg enda bedre som lydbok.


Agnes Ravatn: Veke 53
Sårt, men samtidig morsomt portrett av en fraskilt lektor med en heller mislykket tilværelse. Romanens handling er lagt til uka før jul, hvor det meste går galt for vår hovedperson. Georg Ulveset oppsummerer livet med at det meste har gått galt, spesielt gjelder dette de valgene han har tatt gjennom livet. Når denne boka allikevel skiller seg ut ved å være både morsom og underholdende, til tross for sin alvorlige grunntone, skyldes dette fortellerstemmen som bruker ironien for å skape distanse til handlingen. For Georg Ulveset ender det meste ganske uavklart, men der det er liv, er det håp.

Helt til slutt: lille A er inne i en god leseperiode, og har i det siste falt for de klassiske Emma-bøkene av Gunilla Wolde, Lillesøster-bøkene av Kari Grossmann og "Gruffalo" av Julia Donaldson. Den siste boka er bare helt strålende!

Se det. Det ble tre pluss litt til.

1 kommentar:

  1. Da må dere jo lese oppfølgeren "Lille Gruffalo" også! På hylla et sted nær deg...;-)

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!