tirsdag 22. april 2008

Noen spredte tanker om frivillighet

Våren fører med seg en rekke dugnader av ymse slag. Norge er visstnok på verdenstoppen når det gjelder frivillig arbeid, og husmor antar at antall dugnadstimer teller med i denne oversikten. Den mest vanlige dugnaden er kanskje den i borettslaget. Da skal det kastes, feies, klippes og males og helst i god tid før 17. mai. Så er det dugnadene i barnehagen (den private). For at ungene skal sikres et forsvarlig miljø, ute som inne, så kreves det foreldreinnsats. I fjor f.eks. vasket husmor i fire stive timer, uten pause, og helt frivillig, og uten tanke på at huset hjemme kunne ha trengt en fire-timers vask uten pause. Det hadde gjort seg.

Men det finnes flere dugnader. Har du f.eks en pode som spiller fotball (altså sagt A) må du også si B. Det betyr ulike ting å ta seg til. Her kan nevnes kakebaking, arrangere kakelotteri, vaske klubbhus, være bingovakt, være hallvakt og sikkert mange andre spennende oppgaver som vi nå har glemt.

I tillegg til disse dugnadstimene kommer alle verv som man takker ja til på frivillig basis. I Myra har vi en lang merittliste: klassekontakt ( i flere perioder), SUkontakt, FAU-leder, fotballtrener og styreleder i barnehagen. Til høsten blir det ny omgang som klassekontakt og verv i IBBY-styret.

Mange synes at dugnader og frivillig arbeid er noe herk. Atter andre møter aldri opp eller sier aldri ja til noe som helst. Å ergre seg over det er bortkastet energi. I stedet vil vi glede oss over at vi har noe å bidra med, enten det nå gjelder vask, styre og stell eller kakebaking. Vi sikrer oss gode nettverk og får møte spennende mennesker, og i mange tilfeller får vi også være med på å påvirke vår egen hverdag, både for oss selv og for ungene. Sånn sett går vi alltid i pluss!

God dugnad!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!