lørdag 5. april 2008

"Kollektivt selvmord" av Arto Paasilinna

Etter sin fjerde konkurs går Onni Rellonen inn i en løe for å skyte seg. Der finner han oberst Kemppainen som er ute i samme oppdrag, riktignok utstyrt med tau. Slik starter denne vanvittige boka av Arto Paasilinna. Og herfra tar det i grunn bare av. Siden selvmord helst er noe man bedriver alene, bestemmer de to karene seg for å utsette forsøkene og heller tilbringe noen dager på Rellonens hytte. Det blir et trivelig selskap på mange måter og her klekker de også ut sitt store prosjekt. De vil gjerne finne likesinnede og bestemmer seg for å arrangere et selvmordsseminar. Responsen er mildest sagt overveldende. (husk at vi befinner oss i Finland!) Etter et særs vellykket seminar bestemmer kandidatene seg for å gjennomføre et kollektivt selvmord. De danner gruppen "Anonyme dødlige", og sammen skal de reise til Nordkapp med buss for å gjennomføre prosjektet sitt. Planen er å kjøre utfor en klippe og rett ut i havet. (Bussjåføren er også en kandidat).

Det er umulig å ikke bli glad i personene i Paasilinnas univers. Likeledes er det umulig å la være å le av denne boka. Om du syns at det virker rart, skal du vite at til tross for sin noe makabre tematikk råder det en optimistisk undertone i "Kollektivt selvmord". Moralen er enkel: det hjelper å snakke med andre likesinnede når livet føles som tyngst.
Boka anbefales herved på det varmeste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!