tirsdag 29. november 2011

Boktips til troll (og andre 8-åringer)

Man har fått et leserspørsmål: 

Elisabeth, innerst i veien sa...
Hei, en annen ting: Kan du anbefale en bok eller bokserie for en 8-åring? På forhånd takketitakk. :-)

Som bør besvares etter beste evne. (Og bare så det er sagt: det er ikke jeg som kaller Elisabeths 8-åring for et troll, og det er ikke engang sikkert hun mente sin egen 8-åring.) 

Samma det, 8-åringer er herlige, ukompliserte lesere, sånn i det store og det hele. De har knekt lesekoden, de er ikke så opptatt av hva de absolutt ikke liker å lese, og best av alt: noen av dem er på vei inn slukealderen (term for de som leser masse - noen av oss forblir i denne tilstanden hele livet. )

Så her, basert på Ibbys store gjennomgang av nye bøker i 2011 og - egne vurderinger kommer her noen om bøker for de rundt 8. Fordi de fortjener det. Og fordi Elisabeth er ei grei dame!

Ruben Eliassen: Azur 1. Phenomena. Ruben Eliassen bygger videre på sitt univers fra  Phenomena i denne nye lettleste fantasyserien. Selv om dette er en lettlest fantasybok, kan det være greit å være klar over at handlingen er ganske kompleks allikevel. 

Eldrid Johansen og Rikke Fjeld Jansen: Gutten i speilet og Åsas grøss. 
Lettleste grøssere er mangelvare, men i begge disse bøkene er det spenning på høyt nivå. Ikke for den lettskremte leser, men finfine bøker dersom 8-åringen tør.. 

Christine Nøstlinger og Erhard Dietl: Frans blir detektiv. Ny bok om den evigunge Frans, like sjarmerende som alltid. Jeg har sansen for Frans, og handlingen er akkurat så morsom og litt tullete som den skal være i ei Frans-bok. (Det fins mange). Fine bøker for litt trente lesere. 

Camilla Kuhn: Jon og Flua. Denne er kanskje i letteste laget for 8-åringen, men den er desidert en av de morsomste historiene i lettlestsjangeren dette året! Jon redder ei flue, flua blir glad og veldig takknemmelig. Sier ikke mer. 

Marit Nicolaisen: Svein og rotta og monstertanna. Det er vel ikke mange som ikke har hørt om hetterotta Halvorsen? En sikker slager, og denne boka står ikke tilbake for noen av de andre bøkene i samme serie. Ukomplisert handling, veldig morsomt! 

Cressida Crowell: Drageforbannelsen. Dette er den fjerde boka i serien, om antihelten Hikken Horriblus og dragen hans, Fiskebein. Krever en noe trent leser, men til gjengjeld får du et morsomt og underholdende univers fra vikingtida. Jeg liker disse bøkene! 


Måns Gahrton og Johan Unenge: Sommerkaos på gullkysten. (Hotell den gylne kløne- 4) Hotell i særklasse for unger? Noen mener så, og jeg er tilbøyelig til å være enig. På Hotell den gylne kløne skjer det saker og ting i høyt tempo. Ganske lettlest, vil jeg mene. 


Arild Rossebø: David skater. Denne boka liker jeg godt! David spiller fotball, men blir alltid satt på benken. Fordi han ikke tør å takle. En dag møter han noen voksne skategutter. David får veldig lyst til å prøve, men tør han? En flott bok om å tørre. 

Ingvild H. Rishøi: Pling i bollen. Rishøi er en av våre mest lovende forfattere, og behersker også kunsten det er å skrive for unger. I denne boka med undertittelen fine og ufine barnerim skapes det et helt egent og veldig underholdende univers! 
Noen faktabøker får vi også plass til. Mange unger foretrekker fakta framfor fiksjon. Verdt å huske på når du skal ut for å kjøpe bokgaver til jul! Eller låne dem på biblioteket. 


Jørn Hurum og Torstein Helleve: Ida. De fleste har fått med seg navnet Norges mest berømte fossil, Ida. I boka med samme navn blir vi kjent med Ida og hennes liv - slik det kanskje kunne ha vært. Faktadelen kommer bak i boka. Nydelige illustrasjoner og fin tekst. 


Dagny Holm: Jul. Dagny Holm har kommet med mange flotte faktabøker dette året - i samme serie. Siden det er jul, tar vi med oss nettopp "Jul". For mange av oss er jula fylt med tradisjoner - vi har kalender, vi baker pepperkaker og går i Luciatog. Men hvorfor er det slik? Julia har aldri hørt om jula før hun kommer til Norge. Klart det er mye å spørre om da! 


Blom, Fuglei, Kovacs og Pedersen: Dyr i Arktis. Samleutgave av populære faktabøker om dyra i arktis. Lett tilgjengelig tekst og flotte fotografier! 

Vera Michaelsen: Å klemme fingeren i døra. I den nye boka si tar Vera Michaelsen for seg følelser. På en morsom og underholdende måte tar hun for seg det meste - på sitt særegne vis. En slags coffe-table bok for unga! 


Einar Øverenget: Sokrates og pappa tar seg tid. Bok nummer to om Sokrates og pappa. Dette er hverdagsfilosofi for barn - og voksne. Flotte historier som går rett i hjertet på de fleste. 


Sylvie Baussier: Hvorfor? Unger lurer på det meste. I denne morsomme og veldig underholdende klaffeboka får de svar på det meste, ville jeg tro. 

Et herlig univers av barnebøker! Vi er heldige i Norge som kan tilby et stort utvalg av bøker for de minste. I mange land er ikke dette en selvfølge.
5 kommentarer:

  1. For et flott innlegg! Jeg har lagt en lenke til dette i min blogg.

    SvarSlett
  2. Wow, her var det mange gode bok forslag. Skal benytte meg av disse tipsene. Kan også komme med en anbefaling selv: Kappflygning i all slags vær. Denne boken inneholder en spennede historie, fakta og enkle eksprimenter.

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!