søndag 20. september 2009

Lesegleder

En fullstendig usortert og rotete collage over leste bøker siden sist:


Hanne-Vibeke Holst: Dronningofferet
"Dronningofferet" er tredje bok i triologien som beskriver maktens tinder i det politiske Danmark. Elisabeth Meyer er leder i det sosialdemokratiske partiet og har klare planer om å bli Danmarks første, kvinnelige statsminister. Elisabeth Meyer har tilsynelatende full kontroll, men skjuler en mørk hemmelighet som ikke kan avsløres for enhver pris. Meyer har fått diagnosen Alzheimer og vet at hun har begrenset tid til å lede partiet til den seieren som trengs. Planen er klar: hun skal vinne valget og deretter overlate tronen til sin trofaste medarbeider Charlotte Damgaard. Denne boka er spennende på flere plan og den skildrer det toppolitiske spillet på en troverdig måte. 700 sider leses som en vind fordi du bare må vite hvordan det hele ender..

Helene Uri: De beste blant oss
Denne boka har husmora hatt planer om å lese lenge. Skal tro om universitetsmiljøet i Oslo var like ivrige? Uri beskriver sin tidligere arbeidsplass i lite flatterende vendinger, og det er ikke til å unngå å trekke på smilebåndet over hvordan rangeringen innad på Institutt for futuristisk lingvistikk beskrives. Språkforskeren Pål Berntzen forelsker seg hodestups i sin yndige kollega Nanna Klev. Nanna holder på med et stort forskningsprosjekt som kan medføre både prestisje og klingende mynt, og hun ber Pål om bistand for å finne "the missing link". Pål lar seg villig forføre, men trekkes snart inn i et spill som han verken vil eller kan styre. Morsomt plott, men det tar aldri helt av for husmoras del. Og detaljene om lingvistikkens vesen er drøye å komme seg gjennom. Det blir rett og slett litt kjedelig.

Et par ungdomsbøker har det også blitt tid til:

Suzanne Collins: Dødslekene
Dette er ei grusom bok. Den er også svært god. Handlingen er lagt inn i framtida, til et mediestyrt diktatur som styres fra byen Capitol. Rundt Capitol ligger forskjellige distrikter, som har dette til felles: hvert år må de sende to barn fra 12 til 18 år for å kjempe i Dødslekene. Tributtene blir trukket ut vilkårlig, og lekene blir sendt direkte på TV. En blodig form for Reality-Tv, om man vil. Reglene er såre enkle. Den siste som overlever er vinneren.
Katniss er jenta som blir trukket ut fra distrikt 12 sammen med bakersønnen Peeta. Ingen av dem levnes særlige sjanser for å overleve, all den tid distrikt 12 er ett av de fattigste distriktene. Men Katniss og Peeta viser seg å være sterkere enn mange har trodd i forkant..
Dette er ikke ei bok du leser for hyggens skyld. Like fullt er det ei viktig bok, fordi den kan leses som en rungende advarsel mot et samfunn som ingen av oss vil ta del i. Oh my. Det er fristende å sammenligne den med "Fluenes herre".

Helga Gunerius Eriksen: Du skal vita alt
Donna har fått datteren Josefine i svært ung alder etter en heftig ferieflørt på Mallorca. Barnefaren, José, er uvitende om det som har skjedd, og boka er mer eller mindre et brev til datteren Josefine. Mellom hverdagsøyeblikkene skildres ferien og forholdet til barnefaren, og da Donna blir bedt med til samme sted nok en gang, er hun sterkt i tvil om hva som er det rette å gjøre. Boka er oppfølgeren til "Eg er på veg", men dessverre er den ikke like god som første bok. Til det står klisjéene for tett. Det blir mye tankespinn og lite handling.

Og på rappen et par barnebøker:

Moni Nilsson: Salmiakk og Hedda
Andre bok om den svært sjarmerende gutten Salmiakk. Salmiakk har flyttet til Stockholm og lengter hjem til den nordsvenske landsbygda. Pappa og mamma er opptatt med sitt og fantasivennen Spokke har stukket av, tilsynelatende for godt. Salmiakk passer ikke inn noe sted, og finner slett ingen venner i den nye klassen. Redningen kommer i form av ei svært sjarmerende, (nesten) døv jente som heter Hedda. Hedda er ikke redd for noen ting og vil gjerne være Salmiakk sin kjæreste. Dette må være årets søteste par! Kredden til Salmiakk øker enda et par hakk når han blir kompis med den kule Tzatsiki.. (ja, akkurat, den Tzatsiki!) Det går seg til. På godt og vondt.

Endre Lund Eriksen: Førstemann som pissa på månen
Alternativ historie til den aller første månelandinga! Apollo 11 er på vei mot månen med Niel, Buzz og Michael om bord. Buzz er dritsur fordi Houston har bestemt at Niel skal ta det første steget ut av romfartøyet og ned på månen, Niel er bare opptatt av sjekklista si, og Michael oppfører seg svært mistenkelig... Konfliktnivået er høyt i denne svært så morsomme boka som er illustrert av Oscarvinnende Torill Kove. Årets julegave til astronomigærne gutter og jenter på ca 8-9 år!

2 kommentarer:

  1. Du kommer alltid med varierte og spennende ting en kan lese...
    Når jeg har deg, trenger jeg jo ikke bare stole på det, som står bak på boka osv. Føler jeg har min helt private bibliotekar som kommer med glimmrende hint til hva jeg bør lese!!

    Du har enda ikke skuffet - så vet du det!

    SvarSlett
  2. HKH: takk for det! At your service, any time! Tydelig at vi har forholdsvis lik smak da! :)

    SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!