fredag 9. september 2011

Diktatfredag

I dag tenker jeg på 7-åringen min. Hver fredag er det diktat. Ukas øveord skal skrives ned, og aller helst korrekt. Vi kunne ordene i forrige uke. Men konseptet diktat var verre å forstå for ei svimete jente. Hun ble lei seg da hun ikke fikk noe riktig, fordi hun hadde skrevet helt andre ting. Fine ting, men ikke diktatordene.

Jeg har brukt hele uka på å forklare henne hva diktat er, og hva det er meningen at man skal gjøre. Vi kan ordene denne uka også. Alle - ville- vel- lese- veve.

Jeg må innrømme at jeg gjør det med blandede følelser. 


De er bare 7 år. Noen er veldig umodne. Skal det prøves på den måten da? 


Bilde fra http://www.clipartpal.com4 kommentarer:

 1. ja, der er du inne på noe. Det har jo gått opp for oss de siste ukene at det der "halvveis barnehage" for å få seksåringene på skole, ikke gjelder og at fem år er tidlig.

  Jeg vokste opp med pugging og terping og viktigheten av staving. Lese høyt (var ingen fest for alle det heller). Trenger barn å lære diktat? Ja, jeg tror det.
  Selv hadde vi på 70-tallet 50-ords testen - i fjerde klasse, tror jeg. Falt noen gjennom? Sikkert.

  Jeg startet også skolen selv da jeg knapt var fem, i et annet land, og etter et år kunne jeg lese og skrive og snakke et annet språk. Var jeg moden eller umoden? Vet ikke, men det funket. Den metoden som ble brukt der, funket for meg. funket den på alle andre? Vet jeg ingenting om.

  Jeg tror at barn, uansett alder, kan lære (nesten) hva som helst, bare man finner rette metode.

  Dette ble rotete, de første tankene som bare falt meg inn.
  Min femåring rekker forresten aldri å spise maten sin på skolen. Han er vimsete og umoden og blir ikke seks år på flere måneder. Men han må lære seg det.

  SvarSlett
 2. Diktat er en fin ting, syns jeg. Da kommer rettskrivingen tidlig, og man får trening i å lære og å ha prøver. De kommer det nemlig nok av senere, og før eller siden må man jo starte. I tillegg vil det kanskje være mulig å fange opp barn med skrivevansker på et tidlig tidspunkt? Alternativet til diktat er vel å skrive fortelling og få den tilbake full av røde streker?

  SvarSlett
 3. Hellan dussen - "fine ting, men ikke diktatordene". Hun var sikkert flink til å skrive de fine tingene!

  Diktat er bra, men forutsetningen er jo at ungene har forstått hva det går ut på. Hun har sikkert skjønt det nå. Litt nysgjerrig på hva hun skrev istedet for hva hun skulle ha skrevet. ;o)

  SvarSlett
 4. Alle ville vel lese-veve. Ja kven vil vel ikkje det??

  SvarSlett

Om du vil legge igjen kommentar, men ikke har egen blogg: Velg "Navn/nettadresse" istedet for "Anonym". Skriv inn ditt eget navn eller nick, nettadresse er ikke nødvendig.

Og takk for at du kommenterer, ikke noe gjør en blogger mer fornøyd!