onsdag 3. februar 2010
En veldig uautorisert guide til Mammutsalget (1)
I dag dumpet den ned i postkassa: Haugen Bok sin oversikt over årets bøker på Mammutsalget. Nå er det jo stort sett salg på bøker hele året (som med det meste) men si Mammutsalg til bokfolket, så gnistrer det litt ekstra i øynene på noen og enhver. Årets liste inneholder mange godbiter, og hadde det ikke vært for begrenset plass i bokhylla, kunne det nok tenkes at flere av disse hadde funnet veien hit til huset. På den annen side er bøker alltid supre gaver, så her skal det tenkes og krysses ut i flere omganger.
Disse vil jeg trygt anbefale videre:
Romaner/fortellinger fra virkeligheten
Edvard Hoem: Mors og fars historie
Nydelig bok skrevet med nøktern penn av Edvard Hoem. Om faren som var predikant og moren som var kokk, og som fikk et barn med en tysk soldat. Om livet, kjærligheten og alt det som preger oss mennesker.
Khaled Hosseini: Tusen strålende soler
Spør du meg, er denne boka hakket bedre enn "Drageløperen" av samme forfatter. Kanskje er det fordi kvinneskjebnene i denne boka er skildret så sterkt. Gripende skildring som spenner gjennom tre tiår. Ha lommetørkle lett tilgjengelig!
Kate Morton: Tilbake til Riverton
Britisk litteratur slik vi liker den! Kjærlighet, spenning og mystikk. Omtalt i bloggen her tidligere.
Linda Olsson: La meg synge deg stille sanger
Vakker skildring av et vennskap utenom det vanlige. Omtalt i bloggen her tidligere.
Arto Paasilinna: Den elskelige giftblandersken
Finsk litteratur på sitt beste. Paasilinna er en artig skrue, og det bærer bøkene hans preg av. Denne gangen med en 77-årig giftblanderske som slett ikke vil finne seg i at fostersønnen tar seg til rette. Omtalt i bloggen her tidligere.
Carlos Ruiz Zafon: Vindens skygge
Et must, intet mindre. Spøkelsesaktig fortelling fra Barcelona, hvor mystikk og magi blandes i hop med en sterk kjærlighetshistorie. En av de beste bøkene noensinne.
Dag Solstad: Krigstriologien (Svik. Førkrigsår, Krig, 1940, Brød og våpen)
Skildrer Norge og arbeiderklassen før, under og etter den andre verdenskrig. Dette er de Solstad-bøkene jeg liker aller best!
Linn Ullmann: Et velsignet barn
Linn Ullmann er en begavet forfatter, og mon tro hun har hentet inspirasjon fra sitt berømte opphav da hun skrev denne boken om søstrene Erika, Laura og Molly?
Henning Mankell: Kineseren
Her er det ingen Wallander, men spenning i topp klasse. En riktig thriller som holder deg på pinebenken til siste slutt. En hel bygd blir tatt av dage, og mysteriet strekker seg helt tilbake til Kina og en annen tid. Omtalt i bloggen her tidligere.
Gunnar Staalesen: Kalde hjerter
Jeg trodde egentlig ikke at jeg skulle like bøkene om Varg Veum, men jeg endte opp med å lese alle sammen. Dette er definitivt ikke den beste Veumboka, men absolutt lesverdig!
Kjersti Sandvik: Ønskebarn
Sterke historier om barnløshet. Omtalt i bloggen her tidligere.
Barne- og ungdomsbøker
Suzanne Collins: Dødslekene
Blodig variant av Robinsonlekene, og en skremmende skildring av et samfunn der bare den sterkeste overlever. Omtalt i bloggen her tidligere.
Bente Clod: Englekraft
Første bok i den sterke triologien om Thilde, ei ung jente litt på siden av samfunnet.
Tove Appelgren: Maris svarteste tanke
Bøkene om Mari er bare supre! Denne gangen krangler Mari så busta fyker med søsknene sine, og tilslutt blir hun så lei av det at hun fantaserer om sin egen død.
Rotraut Susanne Berner: Haustvrimlebok
Billedbok uten tekst, men med fortelling allikevel. Du lager deg dine egne historier ved å følge illustrasjonene. Det finnes en bok for hver årstid.
Andre Bjerke: Moro-vers
Alle barn liker rim og regler. Og du husker vel Runde, rare Rulle Rusk og Farao på ferie?
Bjørn Arild Erslang: Tigli
Den mest sprelske billedboka som har blitt utgitt de seneste årene. Tigli har rosa hår som det vokser godteri i. Og hele byen får lov til å forsyne seg. Det går helt fint, inntil den dagen brannmesteren faller ned i håret og ikke dukker opp igjen!
Polly Dunbar: Hei, Pingvin
Ben er frustrert fordi tøypingvinen ikke vil svare. Historie med en helt overraskende vending.
Ian Falconer: Olivia hjelper til med julen
Grisen Olivia kommer til å stjele hjertet ditt. Du er hermed advart!
Inger Hagerup: Så rart
Baker og skomaker, persille og så rart. Opprinnelig skrev ikke Inger Hagerup disse versene for barn. Kanskje det er derfor de har blitt så innmari gode?
Tove Jansson: Den store Mummiboka
Udødelig klassiker som samler alle historiene fra Mummidalen mellom to permer.
Jo Nesbø: Doktor Proktors prompepulver og Doktor Proktors tidsbadekar
Elleville bøker i beste Roald Dahl-stil! Omtalt i bloggen her tidligere.
Anna Fiske: Sinne
Morsomme illustrasjoner som gir et godt bilde av hvorfor og hvordan vi blir sinte!
Diverse andre bøker
Tove Valmot: Middagen i boks
Kokebok for husmødre i farta som vil sprite opp hermetikkboksene!
Marit Røttingsnes Westlie: Vi baker!
Inspirerende bakebok for små og store. Nam!
Vera Micaelsen: Supermamma. Monstermamma
Etter å ha lest denne boka tenker du at du duger som mamma allikevel. Det gjør Vera Micaelsen også! Omtalt i bloggen her tidligere.
Og enda er jeg ikke ferdig. Et innlegg i nærmeste fremtid vil handle om de bøkene jeg ønsker meg, men ikke har lest. Bær over med en lesehest!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ja, her var det mye bra. Godt man har nytt budsjett på jobben! Her skal det nok investeres ganske kraftig i Tigli. Blant annet. :-)
SvarSlettWanda: det var mye bra i år, altså. Ved nærmere gjennomgang fant jeg enda flere bøker jeg kunne ha tenkt meg! Tigli er en super bok som fenger alle til tross for sin roosa forside!
SvarSlett